SÍKBÁBOK

 

A síkbábok jellegzetessége, hogy a térben síkban helyezkednek el. Ezeknek a báboknak több változata is lehetséges: az egyszínoldalas, valamint a kétszínoldalas bábok. Készítésük során jellemző anyaguk a papír, de igen szép bábok készíthetők szövetborítással is. Az árnyjáték bábjai is síkbábok, tehát a mozgatásuk is ugyanúgy oldható meg. A síkbábokkal lehet paravánon, paraván nélkül, illetve asztalon is játszani. Amennyiben paravánnál játszunk, alulról mozgatott bábot kell készíteni, ha asztalon, hátulról mozgatottat. A paraván nélküli játék során ahhoz készítjük (illetve akkorára) a mozgató pálcát (rudat), hogy kényelmesen és biztonságosan dolgozhassunk a bábbal. Ha például olyan nagy síkbábbal játszunk, amely a földön „áll", akkora mozgatópálcát kell hozzá készítenünk, hogy azzal kényelmesen  mozogjunk.

 

ÁRNYJÁTÉK

 

Az árnyjáték a lélek játéka. Ma már színes árnyékokat is létre tudunk hozni. Mielőtt a formákról esnék szó, ismerkedjünk meg vázlatosan a két alapvilágítással.

 

Pontfényes árnyjátéknak azt nevezzük, amelynél a vásznat egy pontból világítjuk meg. Ez egyszerű kivitelben történhet egy éjjeli lámpával is. Jó, ha meg tudjuk oldani, hogy a vászonba ne világítson bele a lámpa. E fénytechnika lehetőséget ad a bábok növelésére és  kicsinyítésére is. E technikával játszható a sziluettjáték. A sziluettjáték nem más, mint a vászon mögött a szereplők mozgása, amelyet mi árnyban látunk.

 

Szórt fényes árnyjátéknál a mozgatók közvetlenül a vászon mögött helyezkedhetnek el, mivel a bábok csak akkor látszanak, ha a vászonra rászorítjuk az árnyfiguránkat (az indonéziai vayang-árnyfigurákkal is így játszanak).