TÉSZTANYUSZI
4 éves kortól
Hozzávalók:'
sütőpapír, ceruza, sütőlemez, keverőtál, csésze, kenőtoll, konyharuha
500 g liszt,
30 g élesztő,
14 liter langyos tej,
40 g cukor,
50 g vaj,
2 tojás,
1 csipet só, kés,
1 keményre főzött vagy kifújt tojás,
2 szem mazsola,
1 hámozott mandula,
A kelt tészta nem hiányozhat a húsvét reggeli ünnepi asztalról. Különösen szép, ha a tésztát nyuszi formájúra készítjük. Ehhez használjuk a megadott nyusziformát, melyet fénymásoló segítségével nagyítsunk fel a kívánt méretre. Egészen kicsi gyerekek is segíthetnek a dagasztásban vagy a forma kialakításánál
Elkészítés menete.
1. A mintaívről másoljuk át a nyusziformát a sütőpapírra. Fektessük a papírt a sütőlemezre.
2. A lisztet rakjuk a tálba, és készítsünk kis mélyedést a közepébe. Morzsoljuk az élesztőt a mélyedésbe, majd kevés cukorral és a tejjel keverjük jól össze - készítsünk kovászt.
Takarjuk be a kovászt tiszta konyharuhával, és kb. 15 percig hagyjuk kelni.
3. A vajat, az egyik tojást, a maradék cukrot és a sót adjuk a kovászhoz, majd gyúrjuk össze sima tésztává.
Hagyjuk kelni még 20 percig.
4. Gyúrjuk össze még egyszer a tésztát, s osszuk két részre.
5. A tészta egyik feléből válasszuk le a kétharmadát: ebből formázzuk meg a nyuszi hasát, majd nyomjuk rá a sütőpapír mintára. A maradékból formáljunk gömböt, s helyezzük a has fölé. Ujjunkkal alaposan simítsuk el az összeillesztést.
6. A tészta másik feléből csípjük le az egyharmadát, formáljunk belőle két hengert. Ez lesz a nyuszi füle. A füleket rakjuk a nyuszi fejére, s hosszanti irányban, középen vágjuk be
7. A maradék tésztát osszuk négy egyenlő, kb. 8 cm hosszúságú részre, majd sodorjunk belőlük hengert. Ezekből alakítsuk ki a két lábat és a két kezet. A keményre főzött, vagy kifújt tojást rakjuk a nyuszi két keze közé a hasára.
8. Mazsolából lesznek a szemek, a mandulából pedig az orr.
9. Verjük fel a másik tojást, s kenjük be vele a tésztát. Hűvös helyen hagyjuk kb. 15 percig pihenni.
10. A sütő középső részén, 200 fokon süssük 20-25 percig.
Gulicska Andrea