ZSÍROZÁS

 

 

Magyar kártyával játsszuk, ketten vagy négyen.

Ha ketten vagyunk, az osztó megkeveri és emelteti a kártyát, ha a partner hetest emelt (ahány egymás után van), az övé. Le kell vonni a négyből. A számozás értéke szerint ütünk (ásszal ászt, királlyal királyt stb.), a szín nem számít. A hetes mindent üt.

Indul az emelő, kijátszik egy lapot, az osztó Üti, ha tudja, vagy ha érdemes! (Csak a „zsírt" érdemes ütni: az ászt és a tízest!)

De az emelő tovább üthet, ha tud, s az osztó szintén. Azé az ütés, aki utoljára ütött.

Új lapokat vesznek a csomagból, annyit, amennyi hiányzik a négyhez. (Ha már a végén tart a csomag, annyit, amennyi egyenlően jut!)

A játék végén összeszámoljuk a zsírokat. Az első mérkőzés a maccsért megy, ha valaki döntő fölénnyel megnyerte (legalább 5 : 3 arányban van a zsír), akkora győztesé a maccs.

Akinél a maccs van, annak a további játékban már csak három zsírt kell ütnie! Egészen addig, míg a partner át nem veszi a maccsot, legalább 6 : 2 arányban! Akkor már neki kell csak hármat gyűjtenie.

Írjuk a pontokat: egy pont, ha közönségesen nyertük a partit (megvan a minimális három zsír). Két pont, ha az ellenfélnek nincs  zsírütése. Három pont, ha az ellenfélnek egyetlen ütése sincs!

Tíz pontig játsszuk. Az új játék előtt újra játszunk a maccsért.

Ha négyesben játsszuk, párt alakítunk, a szemben ülők vannak együtt. Ugyanaz a szabály és a hetesemelés. A partnerek összeadják a zsírütésüket, közösen számolnak. Négyen már jobban kell ügyelni a továbbütésre, mert mögöttünk lesben állhat egy ütőlappal az ellenfél!