Bibliai barangolás az ígéret földjére
Írta: Miskolczy József  és Rajzolta: Ferencz Gabriella

Bibliai időutazás
 

Kedves barangolótárs!

Olyan játékba hívunk téged, amelyben a Biblia korában fogunk barangolni a képzeleted segítségével. Kérlek, hogy e képzeletbeli út során jegyezd föl egy lapra a lépések száma szerint, hogy merre jártál, mert ennek még jó hasznát veheted. Ha végképp eltévedtél,  itt megtalálod a kész "térképet", de ezt csak végszükség esetén vedd elő, különben elrontod vele a játék izgalmát és örömét.

A játék után a Bibliádban is nyomon követheted, hogy merre vezetett a kalandos utazás (a itt találsz ehhez egy segítő jegyzetet). De most, ha ügyes vagy, Biblia nélkül is elboldogulsz.
Képzeleted segítségével szabadon léphetsz előre és hátra az időben, "jelen lehetsz" a bibliai eseményeknél, sőt, "részt vehetsz" bennük, de azok rendjét nem befolyásolhatod. Az időnek és a történelemnek is egyedül Isten az Ura.

A játék során természetesen tévedhetsz rossz útra, "kalandozhatsz" veszélyek között, sőt, még a valóságos történettől is elszakadhatsz (ilyen gyarló az emberi képzelet). De ha túl messzire merészkedsz a célba vezető úttól, játékbeli életed véget érhet! Mielőtt ez bekövetkezne, a játékszabály szerint öt lehetőséget kapsz a hiba kijavítására. Jegyezd föl ezt is megtett utad mellé: 5, 4, 3, 2, 1 lehetőség. Ezen fogod visszaszámolni, hányat használtál már föl. Ez a kevésbé súlyos esetekre vonatkozik, van azonban néhány olyan rossz választás is, amely miatt ezek a lehetőségek egyszerre lezárulnak. Bárhogyan fogysz is ki belőlük, a játékot természetesen újra kezdheted - ezért csak játék! -, de jó, ha megjegyzed magadnak: a képzelet szabadságával is lehet rosszul élni!

Még egy dologra szeretnénk figyelmeztetni. A képzelet játéka sohasem pótolhatja a valóságot, nem menekülhetsz álmodozásba a rád váró feladatok elől. A képzelet éppen abban segíthet neked, hogy jobban, gazdagabban tudd megoldani ezeket a feladatokat.

Most azonban vár a játék!

Kapaszkodj hát bele a ceruzádba, és lapozgass szorgalmasan - indulunk az 1. időpontról, és "visszarepülünk" a Krisztus születése előtti évezredekbe.

Jó utat!
Miskolczy József lelkipásztor

Ha szerencsésen visszaérkeztél, talán meg tudod mondani, hogy mely bibliai könyvekben barangoltunk...
A Bibliai Barangolók Baráti Köre épp ilyen tapasztalt utazókat vár a tagjai közé. Akik bölcs tanácsokkal tudnak segíteni a bajbajutott barangolóknak, hogy ne kerüljenek életveszélybe, vagy ki tudjanak jutni belőle.

Ha jelentkezel közéjük, a következő veszélyhelyzeteket kell felismerned, és azokban tanácsot adnod (hasonlóakat magad is kereshetsz a "térkép" segítségével, hogy felkészültebb legyél):

1. Egyik barangoló társad időhurokba került. Hová kell őt visszasegíteni, s milyen döntésre biztatni, hogy a helyes úton induljon tovább?

2. Másik társadról az a hír járja, hogy fogságba esett. Az ügy azért különösen veszélyes, mert fel akarják őt áldozni. Hol lehet rajta segíteni, és mivel követte el a hibát?

3. Egy barangolót szomjhalál fenyeget a pusztában. Hogyan kerülhetett ebbe a helyzetbe? Hol lehet őt elérni?

4. Valakit egy ragadozó mancsa elől kellene megmenteni. Kérdés, hogy hol és hogyan.

5. Egy újabb társadat valahol a pusztában éppen kútba akarják vetni. Hová kell őt segítened, és ott milyen tanácsot adnod, hogy elkerülje ezt a pusztulást?

6. Másvalakit a sivatagos terület peremén víz fenyeget, méghozzá rengeteg. Hogy lehet ez? S hogyan lehet rajta segíteni?

Levél az alapítványnak